UJI KADAR FLOURIDA PADA AIR MINUM DALAM KEMASAN (AMDK) DAN AIR SUMUR SECARA SPEKTROFOTOMETRI UV-VIS

Authors

  • Cut Aoyna Maulina Najib a:1:{s:5:"en_US";s:13:"UIN Ar-Raniry";}
  • Cut Nuzlia

DOI:

https://doi.org/10.22373/amina.v1i2.43

Keywords:

Bottled drinking water, well water, Uv-Vis spectrophotometry, fluoride amount

Abstract

Water naturally contains various minerals, one of them is fluoride ion. Fluoride in water with suitable amounts give good benefits for health, but give the opposite result in excessive amounts. The purpose of this study was to determine the levels of fluoride contained in bottled drinking water and some well water samples in Banda Aceh. The fluoride amount in bottled drinking water and the well water was analyzed using UV-Vis Spectrophotometry at 570 nm wavelength. The measurement results show that the six samples have fluoride ion levels below 1 mg/L. This proves that the water is suitable for consumption and use because it meets the quality standards of SNI 01-3533-2006 (maximum 1 mg/L for bottled drinking water) and the Health Minister Regulation of Republic Indonesia Number 32 Year 2017 (maximum 1,5mg/L in water for hygiene and sanitation purposes).

References

Deril, M., & Hendrasarie, N. (2014). Uji Parameter Air Minum dalam Kemasan (AMDK) Di Kota Surabaya. Jurnal Ilmiah Teknik Lingkungan, 6 (1), 1-6.

Eaton, A. D. (2005). Standard Methods for The Examination of Water & Wastewater, 21th edition. Atlanta, Georgia, USA: Amer Public Health Association.

Effendi, H. (2003). Telah Kualitas Air Bagi Pengelolaan Sumber Daya dan Lingkungan Perairan. Yogyakarta: Kanisius.

Fatoni, A., Analisa Secara Kualitatif Dan Kuantitatif Kadar Kafein Dalam Kopi Bubuk Lokal Yang Beredar di Kota Palembang Menggunakan Spektrofotometer UV-Vis. Laporan Penelitian mandiri, Sekolah Tinggi Ilmu Farmasi Bhakti Pertiwi, Palembang.

Gafur, A., Kartini, A. D., & Rahman. (2017). Studi Kualitas Fisik Kimia dan Biologis pada Air Minum Dalam Kemasan Berbagai Merek yang Beredar di Kota Makassar Tahun 2016. Higiene: Jurnal Kesehatan Lingkungan, 3 (1), 37-46.

Ikaningsih., Yulianeu., Haryono, A. T., & Purwana, E. G. (2017). Pengaruh Kualitas Produk, Celebrity Endorser, dan Daya Tarik Iklan Terhadap Intensitas Pembelian dengan Brand Image sebagai Variable Intervening (Studi pada Produk Air Minum dalam Kemasan “Aqua” di Wilayah Kecamatan Tembalang Kota Semarang). Journal of Management, 3 (3).

Kumalasari, F., & Satoto, Y. (2011). Teknik Praktis Pengolahan Air Kotor Menjadi Air Bersih Hinga Layak Diminum. Jakarta: Laskar Aksara.

Nurudin, (2009). Pengantar Komunikasi Massa. Jakarta: Raja Grafindo Persada.

Putri, F. L., Rusdi, B., & Putri, A. P. (2015). Analisis Kandungan Fluorida pada Sampel Pasta Gigi yang Diperoleh dari Beberapa Hotel di Kota Bandung Menggunakan Metode Spektrofotometri Sinar Tampak. Prosiding Farmasi. 1 (2), 493-500.

Sasongko, E. B., Widyastuti, E., & Priyono, R. E. (2014). Kajian Kualitas Air dan Penggunaan Sumur Gali Oleh Masyarakat di sekitar Sungai Kaliyasa Kabupaten Cilacap. Jurnal Ilmu Lingkungan, 12 (2), 72-82. doi.org/10.14710/jil.12.2.72-82

Valentino, D. (2013). Kajian Pengawasan Pemanfaatan Sumberdaya Air Tanah di Kawasan Industri Kota Semarang. Jurnal Wilayah dan Lingkungan, 1 (3), 265-274.

Wardani, N. T. R. (2017). Pengaruh Co(II) pada Analisis Besi(III) dengan Pengompleks 1,10 Fenantrolin pada pH 3,5 Secara Spektrofotometri UV-Vis, Skripsi. Jurusan Kimia, FMIPA, Istitut Teknologi Sepuluh Nopember Surabaya.

Downloads

Published

2020-01-07

Issue

Section

Articles